היום לפני 92 שנה: "טרזן" אלוף אולימפי ב-100 מ' חתירה / מנחם לס

פורסם ב - 20. יול, 2016 ע"י ב - כללי

(ג'וני וויסמילר, המנצח האולימפי ב-100 מ' חתירה, בסרט "טרזן מלך הקופים")

 

ב-20 ליולי, 1924, השחיין האמריקאי ג'וני ווייסמילר זכה במדליית הזהב ב-100 מ' חתירה באולימפיאדת פריז בזמן 59.0 שנ'. שיאו העולמי 57.4 שנ' הושג חודשיים לפני כן בסנטה קלרה. שני הגיע DUKE" KAHANAMUKO " ושלישי אחיו של 'דוק' מהוואי, סמי. זו היתה מדליית הזהב הראשונה מחמש שזכה בהן ג'וני ווייסמילר, שהתפרסם יותר כ-'טרזן מלך הקופים', ואז סידרה שלמה של סרטי טרזן.

******************************************

סיפור קצר מהתיבה

('דוק' קהנמוקו, אלוף העולם בגלישה, באי מאווי בהוואי)

 

עלי לעצור כאן לרגע ולספר לכם סיפור מהתיבה שעדיין לא סופר: ב-1953 כשאני בן 16 השתתפתי ב-"חידון הספורט" שנערך בחסות העתון 'חדשות הספורט' ומשרד החינוך, ו-'קול ישראל'. החידון נערך בשלבים בכל המדינה, והמנצחים עברו שלב אחרי שלב. אולי היום כשישנה טלוויזיה, ועידת הרפובליקנים בקליבלנד והטור דה פראנס, דבר כזה היה מעניין איזה עשרה עכברים וחולדות בישראל, אבל אז – ללא טיווי וכשהרדיו הוא מכשיר הקומוניקציה היחידי – ,זה היה  ביג טיים ב-"PRIME TIME" ב'קול ישראל' כשהגמר נערך באולם גדול בירושלים מפוצץ בצופים.

לגמר הגיעו  16 מנצחים מכל רחבי הארץ ("SWEET 16"). סידרת שאלות ותשובות, ועברת משמינית הגמר לרבע הגמר, ואז לחצי הגמר, ולגמר. רק שיהיה לכם ברור שאז לא היה אינטרנט ולא היה 'גוגל', אבל השאלות היו קשות ביותר.  מי היה אחד מהשניים שהגיעו לגמר מכל המשתתפים במדינת ישראל (בחידון התחילו המוני חולי ספורט)? צדקתם! מנחם לס. יריבי היה חיפאי אחר, דב עצמון, כתב בכיר ב-'חדשות הספורט'. דב נשאל שאלה ועונה נכון. אני נשאל שאלה ועונה נכון (אני זוכר ששאלת חצי הגמר של דב היתה "מהו מספר הנקודות הקטן ביותר שקלעה ישראל בנצחון במשחק בינלאומי בכדורסל" והשאלה שלי היתה "מה מספר הנקודות הקטן ביותר שקלעה נבחרת ארה"ב במשחק כדורסל באולימפיאדה". שנינו ענינו ללא היסוס. השאלה שלי היתה קשה יותר לדעתי, אבל מילא). השאלה הבאה היתה לדב, והיא היתה "איזה אלופת שחייה אמריקאית הפכה לכוכבת קולנוע "(אסתר ויליאמס). הוא ידע את התשובה (שוב, לדעתי השאלה היתה קלה מדי כי אסתר ויליאמס היתה יהודיה, ובארץ כתבו עליה די הרבה).

ואז באה השאלה שלי: "איזה בעל תואר בריטי 'דוכס' זכה במדליית זהב באולימפיאדה". המוח שלי החל לעבוד ולעבור על כל מנצחי האולימפיאדות בשחייה. לא ידעתי על אף דוכס. המנחה והאחראי על החידון היה ד"ר אורי זמרי ז"ל שנחשב אז לאינציקלופדיה חייה לספורט (והוא גם כתב כמה ספרי ספורט חשובים). היתה לי דקה לענות. סיפרו לי שחצי מדינת ישראל עצרה נשמתה.

ואז אמרתי לאורי: "לא היה דבר כזה. לא היה אף דוכס שזכה במדלייה אולימפית".

הוא הגיב: "היה והיה. 'דוק' קהנמוטו!" (DUKE באנגלית זה דוכס)

מנחם: "דוק, 'The Big Kahuna'. הוא לא היה דוכס. הוא היה בן דייגים בהוואי. "THE DUKE" היה כינויו, לא יותר".

אני לא זוכר כיצד השתיקו אותי, והחידון ניגמר. דב עצמון (הפכנו לחברים טובים; הוא היה כתב חדשות ספורט בחיפה) זכה בחידון. שנים אח"כ אורי היה מורה שלי בוינגייט והוא ידע שהוא עשה פאשלה, ותמיד היה בינינו מתח. המתח נישבר כשכבר גם לי היה דוקטורט ולימדתי בוינגייט באחת משנות השבתון שלי כשאני כבר בשנות ה-50 שלי ואורי בשנות ה-70. יום אחד הוא אומר לי: "אני יודע ששגיתי, אבל גם אתה לא דייקת. 'דוק' לא היה סתם כינוי אלא היה למעשה שמו הפרטי שאביו נתן לו לכבוד הדוכס אלהינואינו שהיה מושל הוואי לפני 300 שנה".

אוקיי אורי. הבנתי. (אורי ז"ל – שמאד חיבבתי בשנותיו האחרונות- היה מאותם אנשים שקשה היה להם להודות בטעות)

******************************

ג'וני ווייסמילר היה אחד מהשחיינים הגדולים של חצי המאה הראשונה של המאה העשרים כשהוא זוכה בחמש מדליות זהב באולימפיאדות. הוא גם שיחק כדורמים בנבחרת ארה"ב.

אחרי שפרש משחייה הוא ניסה כוחו במשחק, וניבחר לגלם את Edgar Rice Burroughs's ape man כש-"יללת טרזן" שלו הפכה לברנד ממש.

 

Johnny Weissmuller
Medal record
Men's swimming
Representing the  United States
Olympic Games
Gold medal – first place 1924 Paris 100 m freestyle
Gold medal – first place 1924 Paris 400 m freestyle
Gold medal – first place 1924 Paris 4×200 m freestyle
Gold medal – first place 1928 Amsterdam 100 m freestyle
Gold medal – first place 1928 Amsterdam 4×200 m freestyle
Water polo
Bronze medal – third place 1924 Paris Team

 

ג'וני ווייסמילר היה תופעת טבע. בשנת 1927 ווייסמילר קבע שיא עולמי בזמן 51.0 שניות, שיא שהחזיק מעמד 17 שנים. ב-1940, ביל 36, הוא שבר את שיאו-הוא כשקבע שיא של 48.5 שנ', שיא שלא הוכר בגלל שהוא שחה אז כ-'מקצועני'. אבל תחשבו לרגע: 48.5 שנ' ב1940 כששו עם בגד-ים המכסה את כל הגוף, והסיבוב לאחר 50 מ' היה "הסיבוב הישן" כשהיד חייבת לגעת בקיר, ולא הרגח כפי שזה נעשה היום הם "סיבוב ההתהפכות". כשאתה חושב על כך, התוצאה 48.5 שנ' הופכת לזמן פלאי ממש לשנת 1940!

סך הכל הוא ניצח ב-52 אליפויות ארה"ב בשחייה, והציב 67 שיאי עולם:

In all, Weissmuller won five Olympic gold medals and one bronze medal, fifty-two United States national championships,[3] and set sixty-seven world records.

ה-AP הכתיר אותו כ"השחיין הגדול ביותר של המאה ה-20"

 

ב-1929 ווייסמילר חתם חוזה עם BVD לשמש דוגמן של בגדי ים, ולהדגים שחייה צורנית. התאחות השחייה האמריקאית קבעה שבזאת הוא הפך ל-"מקצועני" וכשקבע את שיאו שהיה אז מהמם ביותר – 48.5 שנ' – הוא לא הוכר בגלל מקצוענותו. אבל לשחות אז 48.5??? לא יאומן!

קריירת המשחק שלו החלה ב-1932 כשחתם חוזה של 7 שנים עם MGM. סרטו הראשון היה

Tarzan the Ape Man (1932 שהפך להיות אחד מהסרטים המוצלחים והמרוויחנים בכל הזמנים עד היום!

 

הוא ומורין סוליבן ("גיין") הפכו לזוג מהמוצלחים בכל ההסטוריה של הסרטים. "היללה הטרזנית" (TARZAN'S YELL) הפכה לברנד של ווייסמילר שאף אחד אחר לא יכול היה לחקות (שנים אח"כ התברר שהיללה בוצעה למעשה ע"י שלושה ווקליסטים, כל אחד עם PITCH אחר ).

 

 

 

בספרו "טרזן, אבי", כותב בנו שבאחד מביקוריו בקובה, ווייסמילר (שהיה שחקן גולף מצויין והשתתף בכמה אליפויות ארה"ב ושנה אחת אפילו ב-PGA TOUR) הוקף באחד ממשחקי הגולף שלו ע"י מורדים שעמדו לקחתו. הוא ניסה לומר להם מי הוא אבל הקובנים המורדים לא הבינו אנגלית. לפתע הוא ביצע את "יללת טרזן", ותוך דקה הם הבינו מי הוא, ובכבוד מלכים הסיעו אותו למלונו.

 

 בשנותיו האחרונות הוא היה נשיא "היכל התהילה לשחייה" בפורט לודרדייל, וניסה כוחו בכמה דילים מסחריים. בשנות ה-70 הוא שימש כמארח בסיזר פלאס בלאס ווגאס יחד עם ג'ו לואיס.

ווייסמילר היה נשוי 5 פעמים, תמיד ל-VIP'S שהיו או זמרות מפורסמות, מלכות יופי לשעבר, או שחקניות קולנוע. יש לו 5 ילדים. אשתו האחרונה, מריה, היתה שחקנית מכסיקנית, והוא עבר איתה לור באקפולקו, שם ניפטר ב-1984 בגיל 79 ממחלת ריאות.

כשארונו הורד לקבר מישהו ביצע את 'יללת טרזן'. היא לא נשמעה כמו האורגינל, אבל כולם מחאו לו כף!

 

Filmography[edit]

Johnny Weissmuller in Film
Year Film Role Notes
1929 Glorifying the American Girl Adonis Cameo appearance in the segment "Loveland"
1931 Swim or Sink Himself Short subject
Water Bugs Himself Short subject
1932 Tarzan the Ape Man Tarzan
The Human Fish Himself Short subject
1934 Tarzan and His Mate Tarzan
1936 Tarzan Escapes Tarzan
1939 Tarzan Finds a Son! Tarzan
1941 Tarzan's Secret Treasure Tarzan
1942 Tarzan's New York Adventure Tarzan
1943 Tarzan Triumphs Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan Triumphs
Tarzan's Desert Mystery Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan's Desert Mystery
Stage Door Canteen Himself
1945 Tarzan and the Amazons Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Amazons
1946 Tarzan and the Leopard Woman Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Leopard Woman
Swamp Fire Johnny Duval
1947 Tarzan and the Huntress Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Huntress
1948 Tarzan and the Mermaids Tarzan Complete title: Edgar Rice Burroughs' Tarzan and the Mermaids
Jungle Jim Jungle Jim
1948 The Lost Tribe Jungle Jim
1950 Mark of the Gorilla Jungle Jim
Captive Girl Jungle Jim Alternative title: Jungle Jim and the Captive Girl
Jungle Jim in Pygmy Island Jungle Jim Alternative title: Pygmy Island
1951 Fury of the Congo Jungle Jim
Jungle Manhunt Jungle Jim
1952 Jungle Jim in the Forbidden Land Jungle Jim
Voodoo Tiger Jungle Jim
1953 Savage Mutiny Jungle Jim
Valley of Head Hunters Jungle Jim
Killer Ape Jungle Jim
1954 Jungle Man-Eaters Jungle Jim
Cannibal Attack Johnny Weissmuller
1955 Jungle Moon Men Johnny Weissmuller
Devil Goddess Johnny Weissmuller
1970 The Phynx Himself
1976 Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood Stagehand No. 2
Television
Year Title Role Notes
1956–1958 Jungle Jim Jungle Jim 27 episodes

 

Tags:

21 תגובות ל - “היום לפני 92 שנה: "טרזן" אלוף אולימפי ב-100 מ' חתירה / מנחם לס”

  1. ברוך רובין

    20. יול, 2016
    02:50

    סיפור מדהים

    Reply to this comment
  2. אלעד אייל

    20. יול, 2016
    07:19

    סיפור נהדר מנחם.
    מצחיק לחשוב על חידון כזה במושגים של היום, אבל כשאני נזכר איך כל המדינה עצרה את נשימתה בימי חמישי מול המשחק של מכבי כשהיה רק ערוץ 1 אז אפשר להתחיל להבין.
    אגב מה היה הפרס למנצח?

    Reply to this comment
    • מנחם לס

      20. יול, 2016
      16:19

      היה פרס כספי, אבל אני כבר לא זוכר כמה לירות…

      Reply to this comment
  3. דינגו

    20. יול, 2016
    08:00

    הסיפור על החידון מעולה. נראה לי שאורי מזכיר לי קצת אותך.

    Reply to this comment
    • מנחם לס

      20. יול, 2016
      16:19

      לא בדיוק. לי אין בעייה להודות כשאני טועה (אבל אני כמעט אף פעם לא טועה…)

      Reply to this comment
  4. Berch

    20. יול, 2016
    09:37

    יש מושג שנקרא common knowledge שאולי אפשר לתרגם לידע נפוץ.
    הייתי בטוח תמיד שהשאלה "מי שיחק את טרזן ? ג'וני וויסמילר" היא חלק מאותו ידע.
    רק לפני כמה שנים, כששאלתי מישהו את השאלה והוא בכלל בכלל לא ידע על מה אני מדבר הבנתי שאותו ידע נפוץ כנראה שונה אצל אנשים שונים.
    התחלתי לשאול אנשים סביבי "מי שיחק את טרזן" או "מיהו ג'וני וויסמילר" ואם זכרוני אינו בוגד בי אף אחד לא ידע על מה אני מדבר….
    הו הבורות !!!! 🙂

    השיעור שלמדתי מזה הוא שלא כל מה שאני חושב לברור וידוע הוא באמת כזה.

    תודה מנחם על הפוסט ועל סיפור החידון המשובח

    Reply to this comment
    • אלעד אייל

      20. יול, 2016
      10:51

      זה כנראה פיסת ידע ששייכת לילידי שנות ה-70 ומטה שעוד שמעו או ראו בילדותם את סרטי טרזן ההם בשחור לבן

      Reply to this comment
      • אלעד אייל

        20. יול, 2016
        10:53

        אני זוכר שהסרט הראשון שראיתי היה 20,000 מיל מתחת למים וכל כך התלהבתי ממנו, שלפני כמה שנים הורדתי אותו והראיתי לילדים, ופתאום זה היה נראה לי ממש מיושן ומלאכותי כל סצנות הצלילה שם כאילו הדביקו תמונה על תמונה

        Reply to this comment
  5. הייט אשברי

    20. יול, 2016
    09:38

    סיפור יפה מאוד.
    ולכבודו של טרזן , אחד השירים האהובים עלי . מילים נפלאות .

    I think I'm sophisticated
    'Cos I'm living my life like a good homosapien
    But all around me everybody's multiplying
    Till they're walking round like flies man
    So I'm no better than the animals sitting in their cages
    In the zoo man
    'Cos compared to the flowers and the birds and the trees
    I am an ape man
    I think I'm so educated and I'm so civilized
    'Cos I'm a strict vegetarian
    But with the over-population and inflation and starvation
    And the crazy politicians
    I don't feel safe in this world no more
    I don't want to die in a nuclear war
    I want to sail away to a distant shore and make like an ape man
    I'm an ape man, I'm an ape ape man
    I'm an ape man I'm a King Kong man I'm ape ape man
    I'm an ape man
    'Cos compared to the sun that sits in the sky
    Compared to the clouds as they roll by
    Compared to the bugs and the spiders and flies
    I am an ape man
    In man's evolution he has created the cities and
    The motor traffic rumble, but give me half a chance
    And I'd be taking off my clothes and living in the jungle
    'Cos the only time that I feel at ease
    Is swinging up and down in a coconut tree
    Oh what a life of luxury to be like an ape man
    I'm an ape, I'm an ape ape man, I'm an ape man
    I'm a King Kong man, I'm a voo-doo man
    I'm an ape man
    I look out my window, but I can't see the sky
    'Cos the air pollution is fogging up my eyes
    I want to get out of this city alive
    And make like an ape man
    Come and love me, be my ape man girl
    And we will be so happy in my ape man world
    I'm an ape man, I'm an ape ape man, I'm an ape man
    I'm a King Kong man, I'm a voo-doo man
    I'm an ape man
    I'll be your Tarzan, you'll be my Jane
    I'll keep you warm and you'll keep me sane
    And we'll sit in the trees and eat bananas all day
    Just like an ape man
    I'm an ape man, I'm an ape ape man, I'm an ape man
    I'm a King Kong man, I'm a voo-doo man
    I'm an ape man.
    I don't feel safe in this world no more
    I don't want to die in a nuclear war
    I want to sail away to a distant shore
    And make like an ape man.

    https://www.youtube.com/watch?v=aRHqs8SffDo

    Reply to this comment
  6. הייט אשברי

    20. יול, 2016
    09:41

    רק שאיפה שמופיע make , היה במקור mate .

    And mate like an ape man.

    האמריקאים שמרנים מדי למקור .

    Reply to this comment
  7. Ori88

    20. יול, 2016
    12:47

    הפוסט נפלא. תודה רבה, מנחם

    Reply to this comment
  8. אפלטון

    20. יול, 2016
    14:06

    נהדר! מחכה לפוסט על מרק ספיץ ולשאלה מי השחיין הגדול בהיסטוריה

    Reply to this comment
    • אופיר מתתיהו (סתם ילד)

      20. יול, 2016
      14:13

      פלפס ללא ספק. 19 מדליות ושבע שיאי עולם אלו דברים שאולי לא יחזרו אי פעם.

      Reply to this comment
      • אלעד אייל

        20. יול, 2016
        14:43

        יש לו 22 מדליות אולימפיות, 18 מתוכן מוזהבות ואולי יגיע ליותר במשחקים הקרובים. הוא גם שבר את השיא של ספיץ כשזכה בשמונה מדליות זהב באולימפיאדה אחת. באמת תופעה מדהימה שספק אם תחזור

        Reply to this comment
  9. א.ב

    20. יול, 2016
    14:13

    מנחם, תן לפחות איזה תיאור של איך היה להיות בקהל ולראות אותו שוחה. לא מתאים לך לא לזכור.

    Reply to this comment
    • רנדי אורטון

      20. יול, 2016
      15:25

      זה משעמם כימעט כמו ליראות אנשים רוכבים על אופניים ונשים שבועטות בכדור.

      Reply to this comment
    • מנחם לס

      20. יול, 2016
      16:22

      זה היה קצת לפני…

      Reply to this comment
  10. יניב

    20. יול, 2016
    15:14

    סיפור נהדר

    Reply to this comment
  11. עגל

    20. יול, 2016
    16:15

    את ג'וני וייסמילר אני זוכר כילד, הוא עדיין היה מושא להערצה. אני מהדור של ברץ' . . .
    מנחם כנראה (מה כנראה, בטוח) שכבר כשהיית צעיר היית נודניק גדול וגם חוצפן לא קטן !
    כל הכבוד על הידע,, יש לך זכרון אדיר, במקורות נאמר "בור סוד שאינו מאבד טיפה".
    (יש לנו כמה כאלה כאן בדרום, בביקור הבא אראה לך).

    Reply to this comment
  12. האווי לאסוף

    20. יול, 2016
    21:23

    ואני גדלתי על האגדה שהוא גמר את חייו בבית משוגעים, כשהוא מסתובב במסדרונות ושואג את שאגת הקרב שלו….
    סיפור נהדר, תודה

    Reply to this comment

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *